Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü

Bu dersimizde ” Rüzgar Frekans Gülü ” diğer bir ifade ile ” Rüzgar Diyagramı ” kavramlarını öğreneceğiz. Öncelikle Rüzgar Frekans Gülü/Rüzgar Diyagramı nedir ? sorusunun yanıtını verelim .

Bir yerde rüzgârın esme sıklığını gösteren diyagrama rüzgâr frekans gülü denir.

  • Rüzgâr frekans gülüne bakarak; yer şekillerinin uzanış doğrultusu ve hâkim rüzgâr yönü hakkında bilgi elde edilebilir.
  • Sıradağlar, boğazlar, derin ve uzun vadiler rüzgârların gerçek yönlerini değiştirirler.
  • Rüzgârlar yatay yönde yer şekillerinin uzanış doğrultusuna uygun eserler.
  • Rüzgârlar boğaz ve vadide belirli bir doğrultuda daha fazla eserken, engebesiz alanlarda ise; bütün yönlerden az-çok eşit eser.
  • Rüzgarlar deniz ve okyanuslar üzerinde herhangi bir engel ile karşılaşmadığı için hızlı eserler.
Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 1Rüzgar frekans güllerine bakarak yer şekillerinin uzanış doğrultuları ile ilgili çıkarımlarda bulunulabilir.
  • İstanbul Boğazı veya Çanakkale boğazının rüzgar frekans gülü şekildeki gibidir;
Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 2
Marmara-İstanbul ve Çanakkale Boğazı Rüzgar Frekans Gülü
  • Ege bölgesinde dağların denize dik uzanması ve doğu – batı doğrultusunda uzanmaları nedeniyle hakim rüzgar yönü bat-doğu doğrultusundadır.

Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 3

Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 4
Ege Bölgesi Rüzgar Frekans Gülü
  • İç Anadolu ve G. Doğu Anadolu bölgelerimizde düzlüklerin fazla olması nedeniyle rüzgarın esiş yönü genellikle her yönden aynıdır. Rüzgar frekans gülü aşağıdaki şekil gibidir.
  • Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 5
      İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri Rüzgar Frekans Gülü
  • Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde ise dağlar kıyıya paralel olarak uzanmaktadır. Deniz yönünden gelen rüzgar Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında dağlarla karşılaşır. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerimizin rüzgar frekans gülü aşağıdaki gibidir.

Rüzgar Diyagramı / Rüzgar Frekans Gülü 6

Ahmet Burak Kargı

2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum, Mersin'de yaşıyorum. 10 yıldır Mersin'in köklü kurumlarında üniversiteye hazırlık ve Kpss coğrafya derslerine hazırlık konusunda adaylara yardımcı oluyorum.Üniversiteye hazırlık ve KPSS coğrafya dersleri soru çözümleri ve konu anlatımlarının bulunduğu bir youtube kanalım var. Ayrıca TYT Coğrafya Konu Anlatım kitabım ve Kpss Coğrafya konu anlatım kitabım bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.