Türkiye’de Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları (2020)

Türkiye’de Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları (2020) konusu özellikle 2020 KPSS COĞRAFYA ‘da çıkması muhtemel konulardan birisi. Türkiye’de bulunan ve Türkiye’den geçen petrol ve doğalgaz boru hatlarının isimlerinin ve kapsamlarının bilinmesi bu açıdan önemli olacaktır. Ayrıca AYT COĞRAFYA ve 11. SINIF COĞRAFYA konuları arasında bulunan bu önemli konu ile ilgili detaylı içeriğe bu sayfadan ulaşabileceksiniz.

Türkiye'de Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları (2020) 1
Türkiye’de Petrol ve Doğalgaz Boru Hatları 2

TÜRKİYE’DE BORU HATLARI

Batman—Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı

Ülkemizin ilk petrol boru hattı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından 1967 yılında açılmıştır. Açılan bu boru hattı Batman ile Dörtyol (İskenderun—Hatay) arasında inşa edilmiştir.

Yumurtalık—Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı

Adana ‘nın Ceyhan ilçesinde bulunan Yumurtalık terminalinden Kırıkkale’de bulunan Orta Anadolu Petrol Rafinerisine petrol taşımak amacıyla 1986 yılında yapımı tamamlanan boru hattıdır.

Irak-Türkiye ham Petrol Boru Hattı

1976 yılında Irak’taki Kerkük bölgesi ve diğer petrol sahalarındaki petrolü Ceyhan—Yumurtalık (Adana) terminaline taşımak için inşa edilen ham petrol boru hattıdır.

Bakü—Tiflis—Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC)

Azerbaycan ve Hazar havzasında çıkarılan petrolün Bakü’den Gürcistan’ın Tiflis şehri üzerinden Ceyhan’a uzanan boru hattı ile getirildiği ham petrol boru hattıdır. 2006 yılında petrol akışına başlanmıştır.

Türkiye—Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı (ITG)

  • Bu boru hattı Avrupa Birliği INOGATE kapsamında Güney Avrupa Gaz Ringinin ilk aşaması olarak projelendirilmiştir.
  • INOGATE, Avrupa Birliği Ülkeleri, Hazar Denizi kıyı ülkeleri ve yine Karadeniz havzası ülkeleri arasında sağlanan çok uluslu bir enerji işbirliği programıdır.
  • Proje Doğalgazın Türkiye üzerinden veya Türkiye’den Yunanistan’a arz edilmesini amaçlamaktadır.
    2007 yılında Türkiye’den Yunanistan’a ilk gaz akışı sağlanmıştır.

Rusya—Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Batı Hattı)

Rusya’nın ülkemize doğalgaz ulaştırdığı boru hatlarından birisidir. Bu Hat;
Rusya’dan başlayarak sırasıyla; Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Bulgaristan—Türkiye sınırında bulunan Malkoçlar’dan (Kırklareli) giriş yaparak Hamitabat, Ambarlı, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir’den Ankara’ya kadar ulaşır.

Rusya—Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım)

  • Rusya’nın Karadeniz üzerinden Türkiye’ye doğalgaz arzı sağladığı hattır
  • 1997 yılında 25 yıllık gaz alımı anlaşması imzalanmıştır
  • Anlaşmaya göre Türkiye Yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz alımı yapacaktır
  • Boru hattı Samsun’dan ülkemize giriş sağlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale ve Ankara’ya kadar uzanmaktadır.

İran—Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Doğu Anadolu Gaz İletim Hattı)

Tahran’dan Türkiye’ye doğal gaz iletim hattıdır.
Ülkemize Doğu beyazıt (Ağrı)’ dan giriş yaparak Erzurum, Sivas, Kayser ve Ankara’ya kadar uzanır.
Hattın diğer kolu Kayseri ve Konya üzerinden Seydişehir’e kadar uzanır.

Bakü – Tiflis – Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE)

Azerbaycan’ın Hazar havzasında (Şah Deniz ) üretilen doğalgazın Gürcistan’ın Tiflis kentinden Erzurum’a kadar uzanarak ulaştıran doğalgaz boru hattıdır.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Türkiye'de Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları (2020) 2
Tanap Projesi
  • Azerbaycan’da Şahdeniz sahasında üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden geçerek Adriyatik denizinden İtalya’ya ve Güney Avrupa ülkelerine ulaştırılması projesidir.
  • Bu proje sayesinde Türkiye bulunduğu bölgede kısa zamanda enerji politikalarının merkezine konumlanacaktır. Bu durumun oluşmasında Türkiye’nin jeopolitik konumu etkili olmuştur.
  • Proje çerçevesinde ülkemize ilk gaz akışı 2018 yılında gerçekleşmiş olup Avrupa’ya ilk gaz akışının 2020 yılı içerisinde sağlanması öngörülüyor. ,

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi

Türkiye'de Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları (2020) 3
Türk Akımı Projesi
  • Türkiye’nin Rusya’dan batı hattı aracılığı ile aldığı doğalgaz da Rusya’nın komşusu Ukrayna ile yaşadığı problemler yüzünden kesintiler yaşanabiliyor. Ülkemizin enerji güvenliğini tehlikeye atan bu duruma karşı Türkiye ile Rusya arsında Türk Akımı adı verilen yeni bir proje gündeme alınmış 2016 yılında projenin başlatılması için imza atılmıştır.
  • Türk akımı projesine göre Rusya’dan başlayan boru hattı Karadeniz üzerinden geçerek ülkemizde Trakya’dan giriş yaprak ülkemiz sınırları içindeki batı hattında bağlanacaktır.
  • 2020 yılının Ocak ayında Türk Akımı açılmıştır.

Ösym’nin sınavları için yıkarıda verilen bilgiler yeterli olacaktır fakat daha fazla bilgi ve ayrıntıya ihtiyacınız olursa  Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığının resmi internet sitesi olan https://enerji.gov.tr/anasayfa adresinden petrol ve doğalgaz boru hatları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Türkiye’de Sanayi Tesisleri ve Dağılışı KPSS Coğrafya

Ahmet Burak Kargı

2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum, Mersin'de yaşıyorum. 10 yıldır Mersin'in köklü kurumlarında üniversiteye hazırlık ve Kpss coğrafya derslerine hazırlık konusunda adaylara yardımcı oluyorum.Üniversiteye hazırlık ve KPSS coğrafya dersleri soru çözümleri ve konu anlatımlarının bulunduğu bir youtube kanalım var. Ayrıca TYT Coğrafya Konu Anlatım kitabım ve Kpss Coğrafya konu anlatım kitabım bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.