Türkiye’de Ulaşım

Türkiye’de ulaşım, ulaşımın tarihçesi, ulaşımı etkileyen faktörler özellikle KPSS COĞRAFYA, ATY COĞRAFYA ve 11. SINIF COĞRAFYA dersi müfredatı konularından birisidir. Türkiye’de ulaşım ve tarihçesi KPSS COĞRAFYA dersinde ÖSYM tarafından özellikle hemen her sene soru çıkan bir konudur.

Ulaşımı Etkileyen Faktörler

Ulaşımı Etkileyen Doğal Faktörler

  • Coğrafi Konum
  • Yer Şekilleri
  • İklim

Ulaşımı Etkileyen Beşeri Faktörler

  • Ekonomik Faaliyetler
  • Nüfus ve Yerleşme
  • Teknolojik gelişmeler

Ulaşım sistemlerinin yerleşme ve ekonomik faaliyetlere etkisine örnekler;

Ulaşım sistemlerinin yerleşme ve ekonomik faaliyetlere etkisine örnekler; KOCAELİ: Çok önemli yol kavşağında bulunan Kocaeli’ de, karayolu, demiryolu, denizyolu ve hava yolu ulaşımlarının çok gelişmiştir. Ayrıca önemli üretim ve tüketim merkezlerine gelişmiş ulaşım sistemleri sayesinde kolaylıkla erişim sağlayabilmesi Kocaeli’nin Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olmasında önemli rol oynamaktadır.
ÇANAKKALE: Kuş uçumu mesafe olarak İstanbul, Balıkesir, Bursa gibi önemli şehirlere yakın olmasına rağmen ulaşım sistemleri gelişme göstermeyen Çanakkale ne yazık ki nüfus yoğunluğu seyrek ekonomik faaliyetlerin ise yetersiz olduğu bir kentimizdir. Son yıllarda tarım ve hayvancığa dayalı sanayi kollarında gelişme gösterse de ulaşım yollarının yetersizliği nedeniyle istenilen ölçüde değildir.
DİKKAT!
Çanakkale’de yapımı devam eden “ Çanakkale 1915 “ köprüsü tamamlandığında İstanbul, Edirne, Tekirdağ illerimiz ile Çanakkale arasında otoyol bağlantısının sağlanması planlanmaktadır.

Anadolu oldukça önemli jeopolitik konumu nedeniyle İpek yolu, Kral yolu ve baharat yolu gibi Dünya’ nın en eski ulaşım yolları üzerinde bulunmaktadır. Ancak teknolojide yaşanan değişim ve gelişmelere bağlı olarak Türkiye’deki ulaşım yöntemleri ve sistemleri değişime uğramıştır. Günümüzde ulaşım sistemlerinin maliyetlerine göre ekonomik bir sıraya sokacak olursak ucuz ulaşım sistemi sırasıyla;

Denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşımı şeklindedir.

Ahmet Burak Kargı

2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum, Mersin'de yaşıyorum. 10 yıldır Mersin'in köklü kurumlarında üniversiteye hazırlık ve Kpss coğrafya derslerine hazırlık konusunda adaylara yardımcı oluyorum.Üniversiteye hazırlık ve KPSS coğrafya dersleri soru çözümleri ve konu anlatımlarının bulunduğu bir youtube kanalım var. Ayrıca TYT Coğrafya Konu Anlatım kitabım ve Kpss Coğrafya konu anlatım kitabım bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.