Yağış Çeşitleri

Bu dersimizde kar, dolu, yağmur gibi yağış çeşitlerini inceleyeceğiz.

Atmosferdeki su buharının sıcaklığın azalmasının ( Maksimum Nem ‘in düşmesinin) bir sonucu olarak yoğunlaşması ve katı yada sıvı hale geçerek yer yüzüne düşmesine yağış denir. Yağışı ölçen alete plüviyometre adı verilir. Bir yerin yağışı incelenirken bir yıllık ortalama alınır. Yağışın mevsimlere göre dağılışına yağış rejimi ismi verilir. Yağışın mevsimlere dağılışı düzenli ise yağış rejimi düzenli, yağışın mevsimlere göre dağılışı düzenli değilse yağış rejimi düzensiz denir.

Yağış Çeşitleri 1
Antalya’nın Yağış Rejimi-Düzensiz Yağış Rejimi
Yağış Çeşitleri 2
Rize’nin Yağış Grafiği-Düzenli Yağış Rejimi

Yağmur Nasıl Oluşur

Havada asılı bulunan su buharının soğuyarak yoğunlaşması ve sıvı hale gelerek yer yüzüne düşmesine yağmur denir. Yağmur en sık rastlanan yoğuşma türlerindendir.

Yağış Çeşitleri 3
Yağmur Nasıl Oluşur

Kar Nasıl Oluşur

Havada bulunan su buharının sıcaklığının sıfırın altına düştüğü yerlerde yoğuşması ve buz kristallerine dönmesi ile gerçekleşen yağış çeşidine kar denir.

Yağış Çeşitleri 4
Kar Nasıl Oluşur

Dolu  Nasıl Oluşur

Dikey yönlü hareket eden çok güçlü fırtına bulutlarında donmuş su damlacıklarının bulut içinde yükselip alçalması sırasında donarak oluşan düzensiz buz parçalarına dolu denir. Dolular 5mm ‘den fazla çapa sahiplerdir. Dolular özellikle yer yüzü ile atmosferin yüksek kesimleri arasındaki sıcaklık farkının fazla olduğu ilkbahar ve yaz aylarında görülür.

Yağış Çeşitleri 5
Dolu Nasıl Oluşur

 

Ahmet Burak Kargı

2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum, Mersin'de yaşıyorum. 10 yıldır Mersin'in köklü kurumlarında üniversiteye hazırlık ve Kpss coğrafya derslerine hazırlık konusunda adaylara yardımcı oluyorum.Üniversiteye hazırlık ve KPSS coğrafya dersleri soru çözümleri ve konu anlatımlarının bulunduğu bir youtube kanalım var. Ayrıca TYT Coğrafya Konu Anlatım kitabım ve Kpss Coğrafya konu anlatım kitabım bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.