TYT’ye Nasıl Çalışmalıyım?

TYT'ye Nasıl Çalışmalıyım? 1

Merhabalar sevgili arkadaşlar bu yazıda 11. sınıftan 12.sınıfa geçen arkadaşlarımın en çok sorduğu sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım. TYT yani “Temel Yeterlik Testi‘ne” nasıl hazırlanmalıyız, hazırlanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Aslında bu soru tamamen bireysel özelliklerimize göre yanıtlanması gereken bir soru. Bunun nedeni her bireyin kişisel ve bilişsel özelliklerinin farklı olmasıdır. Sınav stratejisi belirlenirken bu özellikler dikkate alınmalıdır. Örneğin dikkatini dağıtmadan bir saat boyunca ders çalışabilen bir arkadaşım ile dikkati kısa sürede dağılan bir arkadaşım aynı sınav stratejisini kullanamaz. Sınava hazırlık ve sınav esnasında uygulanacak stratejileri dilerseniz maddeleyelim;

TYT’ ye Nasıl Çalışılır ?

Zaman Programlaması

TYT'ye Nasıl Çalışmalıyım? 2

Sınava hazırlık sürecine başlarken her an sınava kadar zamanımızın kısıtlı olduğunu bilerek hareket etmeli ve önümüzdeki bu kısıtlı zamanı en doğru ve verimli bir şekilde kullanmalıyız. ( Bu cümle sınav bilincine 9-10. sınıflarda varan arkadaşlarım için geçerli değil tabiki.)

Öncelikle eğer okulumuz hala devam ediyor ise okulda geçireceğiniz zamanı, okula gidiş ve dönüş sırasında harcadığınız zamanı, kursa gidiyorsanız kursta geçireceğiniz zamanı, dinlenmemiz gereken, yemek yememiz gereken zamanları  bilerek buna uygun bir zaman çizelgesi oluşturmalıyız. Ders programımızı hazırlarken bu çizelgeye göre hazırlayacağımızı göz önünde bulundurarak gerçekçi bir zaman çizelgesi oluşturmalıyız.

Ders Eksiklerinin ve Zorlanabileceğimizi Düşündüğümüz Derslerin Tespit Edilmesi

Hangi derslerde eksiğimizin olduğu ve en çok zorlanacağımızı düşündüğümüz dersleri tespit ederek, ders programımızda önceliği bu derslere ayırabiliriz.

Saatlik – Haftalık – Aylık ve Yıllık Ders Programının Yapılması

Derslerin saatlik, günlük, haftalık ve aylık olarak planlamaları yapılarak ders programına eklemeliyiz. Her ders için konu listesi çıkarın. Her konu için ne kadar vakit ayıracağınızı mutlaka bilin. Toplamda bu ders için ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini mutlaka bilin. Sonrasında bu derse hergün saat kaç ile kaç arasında, hangi günlerde hangi tarihe kadar vakit ayıracağınızı zaman çizelgenize yazın. Örneğin;

TYT COĞRAFYA dersi bireysel bir çalışmada yaklaşık olarak 40 saatte bitirilebilir. Kısa süre içinde hemen TYT COĞRAFYA konularını bitirmek isterseniz günde 4 saat zaman ayırarak 10 gün içinde tüm COĞRAFYA konuları bitecektir. Buna uygun olarak günlük 4 saat şeklinde bir 10 günlük bir program yapabilirsiniz. Dilerseniz yirmi güne uzatarak günde 2 saat olacak şekilde programınızı oluşturabilirsiniz. Tercih size kalmış.

Her konu bitiminde mutlaka bitirdiğiniz konu tam yerleşinceye kadar soru çözün. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar konuya hakim olursunuz.

Yukarıda örnek ile açıkladığım durumu tüm derslere uygulayabilirsiniz. Ancak burada unutmamanız gereken en önemli nokta yaptığınız plana ve ders programına ne olursa olsun sadık kalmalısınız. Hiç bir bahane ile bu programı aksatmamalısınız.

Konuların bitiminden sonra hemen konular ile ilgili soru çözüm saatleri oluşturarak konu anlatımını bitirdiğiniz derslerin yerine soru çözeceğiniz zamanlar ayarlamalısınız.

Örneğin coğrafya konularının tamamı bittiğinde artık coğrafya çalışmayı programınızdan asla çıkarmamalısınız. Mutlaka her gün düzenli olarak soru çözmeye devam etmelisiniz.

Dinlenme Zamanı Ayarlayın

TYT'ye Nasıl Çalışmalıyım? 3

Bizlerin makine olmadığımızı aklınızdan çıkarmayın. Hiç dinlenmeden gün boyunca ders verimli bir şekilde ders çalışmaya çalışmak neredeyse imkansızdır. Söz gelimi günde 10 saat ara vermeden çalıştığımızda bunun ancak 2 saatini verimli geçirebiliriz. Ancak dinlenme zamanları ayarlayarak çalıştığınız 5 saatlik bir periyodun 4 saati verimli geçecektir. Böylelikle hem daha verimli hemde daha az kendimizi yorarak çalışmış ve hedefimize yaklaşmış oluruz.

Deneme Sınavları Çok Önemli

Genelde sınava hazırlanan arkadaşlarım sene başında yapılan deneme sınavlarına girme konusunda çok çekimser davranıyorlar. Deneme sınavları tüm konuları kapsadığı için  konuları tam bilmedikleri ve eksik konuları olduğu için sınava girmenin gerçek bir değerlendirme olmayacağını düşünürler. Ancak şu var ki sene başında yapılan deneme sınavlarının yapılış amacı sizi değerlendirmek değildir. Deneme sınavlarının size sağlayacağı yararlar;

  • Başladığınız noktayı görürsünüz. İlerlemenizi gözlemler buna bağlı olarak motive olursunuz.
  • Zamanı doğru kullanmayı öğrenirsiniz
  • Deneme sınavlarında çıkan soruları inceleyerek hangi konuların önemli olduğunu öğrenir, hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini tespit edersiniz.
  • Sınav esnasında kendinize strateji belirlersiniz. Yani bazı deneme sınavlarında Türkçe bölümü, bazı deneme sınavlarında Matematik zor olabilir zorluk durumlarına göre hangi testten başlayacağınıza karar vererek buna uygun bir strateji yaratabilirsiniz.

Sizde verimli çalışma strateji ve yöntemleri bizimle paylaşabilirsiniz.

Ahmet Burak Kargı

2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum, Mersin'de yaşıyorum. 10 yıldır Mersin'in köklü kurumlarında üniversiteye hazırlık ve Kpss coğrafya derslerine hazırlık konusunda adaylara yardımcı oluyorum.Üniversiteye hazırlık ve KPSS coğrafya dersleri soru çözümleri ve konu anlatımlarının bulunduğu bir youtube kanalım var. Ayrıca TYT Coğrafya Konu Anlatım kitabım ve Kpss Coğrafya konu anlatım kitabım bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.